maanantai 16. huhtikuuta 2012

Pääsiäis kulitsa (кулич)


  • 150 g voita tai leivontamargariinia
  • 3 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 rkl kardemummajauhetta
  • 1 dl rusinoita
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 1 rs (100 g) sukaattia
  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 10–12 dl erikoisvehnäjauhoja
Voiteluun:
  • 1 muna
Koristeluun:
  • 2 dl tomusokeria
  • 1–2 rkl sitruunamehua
  • (pari tippaa keltaista karamelliväriä)
  • manteli- tai pistaasirouhetta tai nonparelleja tai pääsiäiskarkkeja

Sulata rasva ja anna sen jäähtyä.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada se kulhoon. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Lisää sokeri, munat, mausteet, rusinat, mantelirouhe, sukaatti (eli säilötty sitruunankuori) ja hyvin pestyjen sitruunoiden raastettu kuori. Vatkaa puuhaarukalla joukkoon puolet jauhoista ja lisää jäähtynyt rasva.
Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista (voit tehdä taikinan myös yleiskoneessa). Peitä kulho liinalla ja anna sen nousta 30–45 minuuttia.
Vaivaa kohonnut taikina ja pane se halkaisijaltaan 24-senttiseen, voideltuun irtopohjavuokaan. Peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa edelleen 30–45 minuuttia.
Voitele kohonnut kulitsa munalla. Paista uunin alaosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia. Tarkkaile väriä paiston aikana. Kun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä vuoka alumiinifoliolla, ettei se tummu liikaa. Alenna lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 30–40 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla ja irrota sitten vuoasta.
Sekoita tomusokeriin kulhossa tilkka sitruunamehua. Lisää kuorrutteeseen karamelliväriä, jos haluat. Kaada seos jäähtyneelle kulitsalle ja koristele. Tarjoa kulitsan eli pääsiäispullan kanssa pashaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti