- 150 g voita tai leivontamargariinia
- 3 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 dl sokeria
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 rkl kardemummajauhetta
- 1 dl rusinoita
- 1 dl mantelirouhetta
- 1 rs (100 g) sukaattia
- 2 sitruunan raastettu kuori
- 10–12 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 muna
- 2 dl tomusokeria
- 1–2 rkl sitruunamehua
- (pari tippaa keltaista karamelliväriä)
- manteli- tai pistaasirouhetta tai nonparelleja tai pääsiäiskarkkeja
Sulata rasva ja anna sen jäähtyä.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja
kaada se kulhoon. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on
liuennut.
Lisää sokeri, munat, mausteet,
rusinat, mantelirouhe, sukaatti (eli säilötty sitruunankuori) ja hyvin pestyjen
sitruunoiden raastettu kuori. Vatkaa puuhaarukalla joukkoon puolet jauhoista ja
lisää jäähtynyt rasva.
Lisää loput jauhot ja vaivaa
taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista (voit tehdä taikinan
myös yleiskoneessa). Peitä kulho liinalla ja anna sen nousta 30–45 minuuttia.
Vaivaa kohonnut taikina ja pane se
halkaisijaltaan 24-senttiseen, voideltuun irtopohjavuokaan. Peitä liinalla ja
anna nousta lämpimässä, vedottomassa paikassa edelleen 30–45 minuuttia.
Voitele kohonnut kulitsa munalla.
Paista uunin alaosassa 200 asteessa ensin 20 minuuttia. Tarkkaile väriä paiston
aikana. Kun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä vuoka alumiinifoliolla, ettei
se tummu liikaa. Alenna lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 30–40
minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla ja irrota sitten vuoasta.
Sekoita tomusokeriin kulhossa
tilkka sitruunamehua. Lisää kuorrutteeseen karamelliväriä, jos haluat. Kaada
seos jäähtyneelle kulitsalle ja koristele. Tarjoa kulitsan eli pääsiäispullan
kanssa pashaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti